Není nad domácí džem a marmeládu


Přesto, že dnes koupíme kvalitní potraviny, některé i v bio kvalitě, nejspíš budou nejzdravější a nejchutnější ty, které si vyrobíme doma sami. Chléb namazaný domácí marmeládou, džemem nebo ovocnou pomazánkou, nám bude určitě chutnat víc, než s marmeládou kupovanou. Tím není myšleno, že kupované marmelády nejsou dostatečně chutné. Možná by nás, ale překvapilo, jak malé množství ovoce mohou, některé tyto výrobky obsahovat. Dříve se marmelády doma vyráběly s naprostou samozřejmostí, dnes se k produktům vyrobeným doma, zase pomalu vracíme.
domácí marmelády.jpg
Je pravda, že chceme-li si vyrobit kvalitní džem doma, bude nás to stát trochu více úsilí a času. Na druhou stranu, ale budete přesně vědět, kolik jste do svého produktu použili ovoce.  Zvláště v létě, když použijete ovoce, které opravdu dozrálo na slunci a ještě je z vašich vlastních zdrojů, vám dává jistotu kvalitního výrobku. Chuť a vůně domácí zavařeniny, bude s tou kupovanou nesrovnatelná. Navíc při výrobě domácího džemu, se nekladou meze vaší fantazii. Kromě klasických marmelád, můžete vyrobit i ovocnou pomazánku z méně tradičního ovoce.
Výjimkou nejsou ani džemy z rakytníku, banánů, citrusů, fíků a překvapivě i z rajčat nebo cibule.
Zkrátka chuti se meze nekladou. Ovoce můžete libovolně kombinovat nebo konečný produkt ochutit koňakem, pravou vanilkou a třeba špetkou skořice. Nemusíte se bránit ani přidání chia semínek nebo, jako náhražku cukru, použít stévii.
croissanty a marmelády.jpg
Při výrobě těchto produktů, nemusíte používat žádná éčka ani jiná chemická dochucovadla, sladidla nebo konzervanty.
Nalijete-li ovocný výrobek do hezké sklenice nebo keramické nádoby, může se taková domácí marmeláda stát hezkým a užitečným dárkem.
Domácí zavařeniny jsou výborné, ale to neznamená, že musíme zatracovat ty kupované. Najdou se mezi nimi i opravdu kvalitní výrobky, s vysokým podílem ovoce.