Co víte o sociálních dávkách a přídavcích?

Možná jen vzdáleně tušíte, že existují sociální dávky. Nikdy jste se o ně nezajímal, nebo nezajímala, protože jste k tomu neměli důvod. Ale někdy stačí jen málo ačlověk se najednou ptá po tom, nač má nárok. Například v situaci, kdy přijde o zaměstnání.

Přijít o zaměstnání představuje vždy velký stres. Mimo jiné proto, že sebou přináší výrazný finanční propad. Je rozhodně užitečné vědět, na co máte právo. Snad se Vám tato situace vyhne a vy budete úspěšně pracovat až do nástupu do penze, ale víte co se říká.
 
„Stěstí přeje připraveným.“
 

S čím v případě nezaměstnanosti můžete počítat?

Podpora v nezaměstnanosti
Záleží na věku, lidé do 50 let berou podporu 5 měsíců, lidé od 50 do 55 let 8 měsíců, lidé nad 55 let pak dokonce 11 měsíců.
První dva měsíce činí podpora 65 % platu, další dva pak 50 % a pak už jen 45%.
 
Je zřejmé, že tato částka může být nedostačující. Záleží na tom, zda žijete sám či sama. Pokud je příjem Vašeho partnera či partnerky relativně vysoký, pravděpodobně na další dávky nedosáhnete. Pokud jste však sám nebo příjem partnera je nízký, můžete mít nárok na tyto dávky:
 
Příspěvek na bydlení – přispívá na krytí nákladů spojených s bydlením rodinám s nízkými příjmy, kdy rodina nemusí být nutně v hmotné nouzi    

Doplatek na bydlení – doplatek na bydlení přichází na řadu tehdy, když příspěvek na bydlení nestačí a rodina se nachází v hmotné nouzi.

Příspěvek na živobytí – je určen na úhradu základních potřeb kromě nákladů na bydlení. Jedná se především o úhradu stravy. Získat jej může osoba, která se nachází v hmotné nouzi.
 
Co je vlastně hmotná nouze? Hmotná nouze je stav, kdy člověk není schopný finančně. zaopatřit svoje potřeby.
 

Setkat se můžete také s dalšími dávkami

Přídavek na dítě – je dlouhodobý příspěvek poskytovaný rodinám s nižšími příjmy.  Příspěvek se posuzuje na základě předchozího kalendářního roku, je tedy možné, že v současné době na něj nedosáhnete. Ale můžete na něj dosáhnout například napřesrok a to i přesto, že už budete opět zaměstnaní.

Příspěvek na dietní stravování – pokud trpíte celiakií nebo cukrovkou nebo máte jiná dietická opatření, můžete si požádat o příspěvek na dietní stravování.

Mimořádná okamžitá pomoc – patří mezi dávky hmotné nouze. Na rozdíl od ostatních dávek se nejedná o nárokovou dávku. Je vyplácena například při mimořádné události (živelné pohromě), pořízení nebytných předmětů (například obutí dětí) nebo vybavení domácnosti (nákup pračky), při hrozící újmě na zdraví.

Mezi sociální dávky pak řadíme také porodné a pohřebné.