Kavárny místa setkání, ale i odpočinku

Kdo si myslí, že kavárny jsou až výdobytkem moderní doby, šeredně by se mýlil. Vždyť s prvním dovozem čaje a kávy do Evropy, začínaly vznikat různé kluby, kde se tyto nápoje připravovaly. Rozmach kaváren pak nastal hlavně v 19. a 20. století, kdy se kavárny v mnoha městech staly centrem veškerého kulturního dění. V kavárnách se setkávali různí intelektuálové, bohémové, ale i bohatší střední třída, která si zde zpříjemňovala odpoledne. Kavárny měly také důležitý vliv na vznik mnoha politických stran a hnutí, kdy se jednotliví stranící scházeli právě tam.

bar kavárny

S postupem času se, ale samotná kultura kaváren začala měnit. V polovině 20. století již vidíme nástup prvních mezinárodních řetězců, které v současné době hrají na poli kaváren naprostý prim. Mezi nejznámější patří bezpochyby řetězce Starbucks, Costa Coffee nebo třeba Coffeeheaven. Kavárny se postupně staly místem pro setkávání hlavně menších skupinek lidí nebo pouze jako obchod ve kterém si člověk nápoj zakoupí, ale vypije si ho doma, v práci nebo třeba ve škole.

Přelom tisíciletí přinesl znovu trochu nové trendy, jestliže v oblíbeném kultovním seriálu Přátelé je kavárna vykreslena ještě jako místo setkání skupin hlavně mladých lidí, současnost je mírně jiná. Kavárny se staly populární hlavně mezi lidmi, kteří drží krok s dobou. Mezi klasické příklady lze zařadit třeba hipstery, kteří povznesli kulturu kávy zase trochu jinam. Vznikají také více alternativní kavárny, zaměřené právě na hipstery nebo vegany. Tyto podniky cílí na populární skupiny a ty je hojně navštěvují.
latte macchiato a cappuccino

Naštěstí dnešní možnosti jsou nepřeberné a z kaváren si dokáže vybrat opravdu každý. Pokud máte rádi rychlé a dobré kafe na cestu můžete klidně zvolit nějakou nadnárodní značku. V případě, že rádi držíte krok s dobou, najdete určitě mnoho nových podniků se stejně smýšlejícími lidmi a kdybyste byly více konzervativní i v dnešní době existuje mnoho romantických kavárniček, které svojí atmosférou připomínají počátek 20. století. A jaká je Vaše oblíbená kavárna?