Kultura rozšiřuje obzory

Řekli jste si, že budete žít trochu kulturněji? Stává se vám totiž často ve společnosti, že nevíte, o čem je řeč, když se lidé baví o nějakém divadelním vystoupení nebo hudebním koncertu. Znáte tak maximálně možná televizní herce, ale o světě divadla, hudby a dokonce i knihy nemáte ani ponětí.  

Změnit to, je velice jednoduché. Nemusíte vidět všechny divadelní představení ve městě, znát všechny hudebníky nebo přečíst všechny knihy, co letos vyšli. Co byste ale měli znát, je minimální přehled o tom, co se děje.

Zajděte do divadla alespoň jednou za čas. Vyberte si samozřejmě takové divadelní představení, které vás láká. Nemá smysl chodit každý měsíc na balet, když vám to nic neříká a představení vás nebaví. Alespoň jednou v životě byste měli zajít i třeba na baletní představení či na koncert vážné hudby. Alespoň budete mít rámcovou představu, jak to při takovém vystoupení vypadá a jak probíhá. Klidně si pak choďte na komediální divadelní představení a na rockové koncerty. I to totiž patří do kulturního žití. Nikdo by neměl chodit na představení, která ho nebaví často.

Samozřejmě, že občas uděláme ústupek přátelům, kteří nás někam pozvou, ale neměli bychom se přetvařovat a chodit na koncerty vážné hudby jen proto, že to vypadá vznosně. Nechceme být přece zařazeni mezi snoby, kteří si na něco hrají.

Naučte chodit občas do divadla i vaše děti. Zvyknou si na to a budou pak chodit i v dospělosti a to úplně samozřejmě. Budou návštěvu divadla považovat za něco přirozeného a budou jeho návštěvu potřebovat ke svému životu stejně jako jakoukoli jinou zábavu. Stejně tak, když jim už v dětství občas pustíme vážnou hudbu, budou ji brát jako samozřejmost a najdou si v ní třeba i zálibu.

Není třeba děti nebo ani sami sebe do něčeho násilně nutit, ale základní kulturní povědomí, by měl mít každý, kdo se chce dobře cítit ve společnosti.