ČÍM A JAK NAHRADIT PŠENIČNOU BÍLOU MOUKU?

Pokud ve své kuchyni stále používáte jen bílou pšeničnou mouku, je to opravdu velká škoda! Na trhu jsou totiž k dostání další druhy s jedinečnými vlastnostmi, které váš jídelníček velice obohatí. Pokud se domníváte, že se jedná o mouky celozrnné, nebo si myslíte, že taková mouka je nejdravější, mýlíte se.
 
Pokud se rozhodnete pro změnu, na poprvé zkuste např. mouku špaldovou. Je zdravá, tělo nezahleňuje tolik jako bílá pšeničná mouka a navíc jsou výrobky z ní chutné. Nebojte se ji použít pro přípravu knedlíků, halušek, noků, ale i na pečení.
 
Za vyzkoušení pak určitě stojí mouka žitná nebo ječná. Počítejte s její tmavší barvou, kterou využijete na zahuštění bramborové nebo třeba čočkové polévky. Ale můžete ji přidat i do litých těst např. do lívanců.
 
Na pečení je výborná kamutová mouka. Zrna kamutu jsou ve srovnání s těmi pšeničnými dvakrát větší, mají vyšší obsah živin, bílkovin, aminokyselin, vitamínů i minerálů.

Další méně známé mouky:

 
•     kaštanová– přidáváme ji až z ¼ do chleba, koláčů i sušenek, i kaší
•     kokosová– obsahuje až 40 % vlákniny. Používáme ji do moučníků a dezertů
•     mandlová– používá se na zjemnění třených, piškotových nebo lineckých těst
•     nopálová– mouka z opuncie, která obsahuje velké množství vlákniny, minerálů, vitamínů a antioxidantů
•     žaludová– v dřívějších dobách hodně využívaná, nyní se opět vrací na náš stůl, obsahuje draslík, vápník a hořčík, vitamíny skupiny B a vysoký podíl vlákniny
 

Bezlepkové biomouky

 
Pokud máte alergii na lepek, nebo jej z nějakého jiného důvodu prostě nechcete ve své stravě mít, určitě se zajímáte o bezlepkové mouky. Také mezi nimi je v dnešní době bohatý výběr.
 
Lepek neobsahuje například hladká kukuřičná mouka. Pokud ji do těsta pouze přidáte, dodá pečivu pěknou barvu. Bezlepková je i mouka pohanková. Ta se doporučuje smíchat s jinou moukou např. špaldovou ale můžeme ji použít i samotnou. Hodí se na palačinky i na pečení. Výborný je z ní bezlepkový perník, nebo banana bread.
 
Další alternativou je rýžová mouka. Hladkou rýžovou mouku můžete využít při zahušťování různých polévek a omáček. Pozor však při použití celozrnné rýžové mouky. Ta by totiž zahušťovanému jídlu přidala tmavší barvu a nasládlou chuť, a to by některým jídlům mohlo vadit. 
 
Méně známou moukou je i další bezlepková mouka chufová. Drobná hlíza chufa obsahuje velké množství vlákniny, vitamíny, minerály, proteiny a přírodní cukr.
A vybrat si můžete i další alternativy, k dispozici jsou mouky: quinoová, sójová s vysokým obsahem bílkovin a minimem tuků, nebo amarantová, která obsahuje více bílkovin a vápníku než mléko.