Harpyje. Majestátní orel z pralesů

Ačkoliv nemá lidskou hlavu, je úchvatná a hrozivá. Harpyje pralesní.
Harpyje je největším a nejsilnějším orlem v Americe a jedním z největších orlů na světě. V Brazílii známá jako královský jestřáb.  Žije v tropických deštných pralesích, kde ji však ničení jejího přirozeného prostředí dohnalo téměř na hranici ohrožení.
velký ptáci
Oblast, kde se harpyje vyskytují, sahá od Mexika, kde však již téměř vyhynuly, až do Jižní Ameriky, k Argentině. Avšak nejběžnější je v Brazílii.

A jak tento majestátní orel vypadá?

Horní část těla je břidlicově černá, zatímco dolní část těla, je převážně bílá. Široký tmavý pruh odděluje šedě zbarvenou hlavu od bílého břicha. Hlava je světle šedá, ozdobená chocholem. Oči mají šedou, hnědou nebo červenou barvu. Ocas je černý s šedými a bílými pruhy.

Hmotnost se u samic pohybuje mezi 6 až 9 kg. Největší samice v zajetí vážila přes 12 kg. Samci jsou oproti tomu menší s hmotností 4 až 5 kg. Délka těla se pohybuje mezi 86 a 107 cm. A rozpětí křídel 176 – 224 cm.
Rozpětí křídel je relativně malé, přizpůsobené životu v zalesněných oblastech.
pták harpie

Čím se živý tento dravec?

Převážnou část jejich jídelníčku tvoří savci pohybující se v korunách stromů, nejčastěji lenochodi a opice. Zpestřením jejich jídelníčku jsou některé druhy papoušků, hadi, kapybary a menší druhy jelenů. Tato kořist tvoří však jen malou část jejich stravy.

Hnízdění a rozmnožování

Harpyje si stavějí hnízda vysoko v korunách stromů, nejčastěji na vlnovci pětimužném, a tato hnízda používají několik let. Samice snese dvě vejce.
V ideálních podmínkách bývá vzdálenost mezi hnízdy 3 až 7 km.

Harpyje tvoří páry na celý život, a ačkoliv samice snáší vejce dvě, po té, co se vyklube první mládě druhé vejce je ignorováno a obvykle spadne z hnízda. Vejce je zahříváno přibližně 56 dní. Po 6 měsících je mládě schopno letu, nicméně rodiče ho ještě několik měsíců krmí.

Harpyje. Majestátní orel z pralesů
Ohodnoťte příspěvek